вівторок, 7 березня 2023 р.

Редиска – користь та шкода.


Редиска родом з Середньої Азії

Батьківщиною редиски вважається Середня Азія. Там коренеплід був відомий з найдавніших часів. Редиска бувла відомою так само в Стародавній Японії, Стародавньому Єгипті і в Стародавній Греції. У Стародавньому Римі зимові сорти редиски їли з медом, оцтом і сіллю. В Європі редиска стала оброблятися з XVI століття. Першими її розсмакували французькі кухарі. В кінці XVI століття коренеплоди редиски були білими і мали форму моркви. Ну а тепер редиску вирощують по всьому світу.

При покупці редиски вибирайте коренеплоди з гладкою шкіркою. Чорні точки на редисці говорять про те, що овоч почав підгнивати. А якщо редиска здається вам м’якою на дотик, це означає, що вам попався волокнистий несмачний екземпляр.

Куплену редиску зберігайте в холодильнику. З бадиллям – 2-3 дня. Без бадилля – близько 1 тижня.

Корисні властивості редиски

Редиска містить калій, натрій, кальцій, фосфор, магній, залізо, вітаміни групи В, РР, С.

Містить редиска і тіамін, рибофлавін і нікотинову кислоту. Гірчичні масла надають редисці своєрідний присмак. Салати з редиски мають помірну жовчогінну, протинабрякову властивості, збуджують апетит, сприяють кращій перистальтиці і спорожненню кишечника. Сік, отриманий з редиски, покращує травлення і обмін речовин. Особливо корисний вона тим, хто страждає на подагру, ожиріння, цукровий діабет.

Вживання редиски покращує колір обличчя і бадьорить, покращує роботу серця і зміцнює стінки судин. Завдяки великій кількості клітковини редиска знижує рівень шкідливого холестерину в крові, виводить з організму токсини.

Є в редисці особливі речовини фітонциди – свого роду натуральні антибіотики. А тому любителі гостренького мають дуже непогані шанси уникнути застуд і запальних захворювань.

До речі, бадилля редиски містить не менше вітамінів і мікроелементів, ніж коренеплід. Тому викидати корисні листя – недозволене марнотратство. Тим більше що «вершки» у редиски теж їстівні. З них готують зелений борщ, їх ріжуть і додають в салати і окрошки, а можна просто тушкувати бадилля, як капусту.

У редисці містяться речовини, які стабілізують рівень цукру в крові. Так що якщо у вас діабет або схильність до цього захворювання, їжте якомога більше редису.

Американські вчені з Університету Огайо встановили, що вживання в їжу овочів, фруктів і ягід з фіолетовим забарвленням перешкоджає розвитку раку товстої кишки. Були протестовані антиракові властивості екстрактів з різних продуктів з фіолетовим забарвленням і на підставі результатів вчені зробили висновок, що причиною цього ефекту є наявність в продуктах фарбувальних пігментів антоцианінів. Дослідження показали, що найбільшу протиракову активність мають екстракти фіолетової кукурудзи, чорниці і чорноплідної горобини (аронії). Було встановлено, що антоціаніни редиски і чорної моркви уповільнюють ріст ракових клітин на 50-80%, а пігменти фіолетової кукурудзи і чорноплідної горобини не тільки повністю зупиняли зростання раку, але і знищували приблизно 20% ракових клітин, не впливаючи на здорові клітини.

Перевірка на живих організмах, піддослідних щурах, показала, що при використанні в харчуванні продуктів з фіолетовим забарвленням симптоми розвитку ракової пухлини у щурів зменшувалися на 70%.

Все це підтверджує, що пігменти антоціаніни можуть захищати від деяких пухлин шлунково-кишкового тракту. Однак вчені поки не можуть рекомендувати людям конкретні «протиракові» фрукти або овочі, так як ще належить з’ясувати, який вплив чинять на них ферменти травного тракту, і яким чином ці речовин засвоюються організмом людини.

У народній медицині хороший засіб при запорах – настій бадилля редиски: 1 ст. ложку бадилля залийте склянкою окропу, настоюйте годину і пийте 3 рази на день через 20 хвилин після їжі протягом 2-3 днів.

У косметології з редиски можна приготувати і живильну маску для обличчя. 2-3 подрібнених коренеплодуи змішують з 5-6 краплями рослинного масла. Розмішують, додають 1 ч. ложку крохмалю. Кладуть суміш на обличчя на 10 хвилин.

Небезпечні властивості редиски

До редиски в своєму раціоні варто з обережністю ставитися хворим з хворобами дванадцятипалої кишки, шлунка, жовчного міхура, підшлункової залози, печінки через велику кількості в її складі ефірних масел. У великих кількостях цей овоч може спровокувати здуття кишечника і подразнення слизової шлунка. Тому лікарі радять їсти редиску не частіше одного разу на тиждень.

У складі редису також є ціаногенні глікозиди, які можуть порушувати роботу щитовидної залози і провокувати появу зобу. Щоб цього уникнути, достатньо відварити редиску перед вживанням.

Переглянь цікаве відео


Джерело 
12

Немає коментарів:

Дописати коментар