четвер, 16 лютого 2023 р.

ГРЕЙПФРУТ 🍊

Соковитий, м’ясистий, з приємним ароматом і доволі пікантним гіркуватим смаком, цей незвичайний фрукт — один із найзагадковіших з родини цитрусових. Грейпфрут, або «виноградний фрукт» — таке ім’я дали йому ямайські торговці. На величезних деревах ростуть плоди у вигляді грон, що нагадують виноградні. Вважається, що цей фрукт є гібридом апельсина й помело, а його
творцем називають ботаніка Гріффітса Хьюджеса з острова Барбадос. Сам Гріффітс прозвав плід «райським».

Незважаючи на те, що світ вперше про грейпфрут дізнався ще в XVII столітті, вчені досі відкривають у ньому нові особливості. Довгі роки жовто-помаранчевий плід вважався панацеєю від ожиріння, потім йому приписали жахливі властивості викликати онкологічні захворювання, незабаром знову назвали здоровим продуктом. Тільки в XXI столітті вченим вдалося більш точно дізнатися, чим корисний грейпфрут і що ж ховається під його шкіркою.

ЦІКАВО! У світі існує близько 20 видів грейпфрутів, які різняться смаком і кольором м’якоті: від білої до яскраво-рожевої. Однак цей екзотичний плід росте не тільки в країнах із тропічним кліматом. Його вирощують навіть на Чорноморському узбережжі Кавказу, а на честь збору врожаю 2 лютого влаштовують свято.

Корисні властивості грейпфрута: 10 доведених фактівДжерело вітамінів.

  1. Грейпфрут містить майже половину добової норми вітаміну С, завдяки чому широко використовується як натуральний продукт, що підтримує імунітет. Крім того, вітаміни в грейпфруті представлені рідкісним Р і незамінним А.Природний антидепресант.

  2. Ефірні олії, якими багатий фрукт, допомагають боротися зі стресом. Щоб підвищити працездатність і настрій, достатньо почистити руками один свіжий плід. Аромат подарує бадьорість і легкість.Засіб від «поганого» холестерину.
  3. Ці лікувальні властивості грейпфрута були детально вивчені в Єврейському університеті в Єрусалимі. Науково доведено, що пектин виводить із організму холестерин. З цією метою лікарі рекомендують їсти плоди з насиченою рожевою м’якоттю, у яких пектину набагато більше, ніж у світлих плодах.Допомога травленню.
  4. Користь грейпфрута для травлення криється у великій кількості рослинних волокон, які стимулюють роботу кишечника. Його рекомендують у профілактичних цілях при хронічних запорах.Чудовий антиоксидант.
  5. Антиоксиданти допомагають зберігати молодість і здоров’я організму. До таких диво-продуктів належать і грейпфрути. Каротиноїди, а також нарингенин у плодах ефективні в боротьбі з багатьма хворобами.Підтримка серця й судин.
  6. Грейпфрути містять багато калію, а це головний помічник у підтримці здоров’я серця та судин. Його рекомендують для профілактики атеросклерозу та серцевої недостатності. Протидіабетичний фрукт.                                                                                                                      
  7. Сучасним дослідникам вдалося на практиці довести унікальну властивість грейпфрутів знижувати рівень інсуліну в крові. Вся справа в нарингенині — антиоксиданті, який підвищує чутливість організму до інсуліну. У результаті фрукт допомагає підтримувати вагу й цукор у нормі.Профілактика гепатиту С.                                                                                                                                                                       
  8. У наукових лабораторіях світу провели низку випробувань, і виявилося, що нарингенин на 80% знижує поширення вірусу гепатиту С. Поки що ці дослідження знаходяться на вивченні, але позитивний результат вже підтверджено. Поліпшення стану крові.
  9. Разом із печінкою та гранатовим соком сучасні лікарі рекомендують при недокрів’ї вживати грейпфрут. Корисність полягає в наявності тих самих антиоксидантів і каротиноїдів.Ефект при схудненні.
  10. Грейпфрутові дієти — це не міф. «Райські плоди» дійсно відіграють чималу роль у гонитві за бажаною фігурою. Вони не тільки поліпшують травлення і виводять «шкідливий» холестерин, а й допомагають контролювати апетит.

Як часто можна їсти грейпфрут?

Щоб мінімізувати шкоду й отримувати від фруктів тільки користь, лікарі-дієтологи рекомендують включати до раціону свіжовичавлені соки, а також плоди не частіше за 1–2 рази на тиждень. Оптимальний час, коли краще їсти грейпфрут, — середина дня. А ось натщесерце протипоказані всі цитрусові.

Немає коментарів:

Дописати коментар