понеділок, 20 лютого 2023 р.

Брюссельська капуста: досьє на смачний овоч

    Якщо ви стежите 👀 за харчуванням і за тим, щоб у вас в раціоні було багато овочів, то, швидше за все, ви звертали увагу на такий продукт як брюссельська капуста. Адже брюссельська капуста — це дуже корисний овоч, в якому міститься безліч корисних речовин. Крім того, з брюссельською капустою можна багато всього приготувати — і нагодувати всю сім'ю!
    Брюссельська капуста – надзвичайно цікава рослина, яка мало схожа на знайомі нам з
дитинства види капусти. В неї доволі милий та кумедний зовнішній вигляд – через те, що її маленькі качанчики розташовані на одному стеблі, вона багатьом нагадує… новорічну ялинку.
    Вирощувати брюссельську капусту не складно, але в наших широтах її саджають рідко (найбільше її вирощують у Канаді та Західній Європі), оскільки загальний врожай на одиницю площі невеликий. Однак це неймовірно поживний, смачний та корисний овоч.
    Сирний крем-суп з брюссельською капустою, запечена брюссельська капуста з йогуртом, брюссельська капуста зі сметаною та кіш з брюссельською капустою — в цій статті ми розповідаємо, що і як можна приготувати з цим корисним овочем. Але спочатку коротко зупинимося на корисних властивостях брюссельської капусти.

✔Цінність брюссельської капусти✔

Брюссельська капуста багата на вітамін C. Не містить натрію та холестерину. До її складу
входять такі мінеральні речовини як клітковина, залізо, фосфор, калій, а також вітаміни групи В і провітамін А.

✔Користь брюссельської капусти✔

  • Низькокалорійний продукт. Її калорійність становить 43 ккал на 100 грамів продукту. .
  • Багата антиоксидантами
  • Володіє протипухлинні властивості
  • Містить велику кількість клітковини
  • Багата на вітамін К
  • Брюссельська капуста може допомогти в підтримці оптимального рівня цукру в крові
  • Містить Омега-3 жирні кислоти
  • Володіє протизапальними властивостями
  • Брюссельська капуста багата на вітамін С
  • Брюссельська капуста – доступний овоч, який легко додати в свій раціон
Брюссельська капуста є здоровим доповненням до будь-якої дієти, ставши відмінним гарніром або навіть основною стравою в вашому харчуванні. Існує величезна безліч рецептів приготування брюссельської капусти: її можна варити, тушкувати, смажити або запікати. Для приготування простого гарніру відріжте живці брюссельської капусти. Змішайте качани з невеликою кількістю оливкової олії, солі і перцю, а потім обсмажте їх на сковороді, поки вони не стануть хрусткими.

✔Брюссельська капуста в кулінарії✔

    В їжу традиційно вживають невеликі качанчики капусти, що утворюються з бічних нирок у пазухах листя. Їх їдять сирими, відварюють у воді та на пару, смажать з панірувальними сухарями і спеціями, тушкують з олією, запікають з м'ясом, яйцями або вершками, сушать, заморожують, консервують, маринують.
    Щоб зберегти поживні речовини і хрусткий смак, капусту варять лише кілька хвилин. Щоб прибрати гіркоту, у воду, в якій варять качани, додають лимонний сік або соду. Характерна особливість цього виду капусти – збільшення її розмірів при варінні.
    Також брюссельську капусту додають у салати, супи, омлети, запіканки, овочеві рагу та соуси. Використовується вона як гарнір до м'яса та риби, з неї роблять начинку в пироги та вареники.
    Брюссельська капуста чудово поєднується з усіма видами м'яса, тушкованою картоплею, макаронами, грибами, рисом, тертим сиром, вершками, сметанним і молочним соусом, різними спеціями.
    Завдяки оригінальній формі й невеликим розмірам кочанчики використовуються для прикрашання святкових страв. Щоб вони набули яскравого зеленого кольору, після приготування їх на кілька хвилин занурюють у крижану воду.

Ось пару цікавих відео.

Немає коментарів:

Дописати коментар