Брюссельська капуста – надзвичайно цікава рослина, яка мало схожа на знайомі нам з дитинства види капусти. В неї доволі милий та кумедний зовнішній вигляд – через те, що її маленькі качанчики розташовані на одному стеблі, вона багатьом нагадує… новорічну ялинку.
Вирощувати брюссельську капусту не складно, але в наших широтах її саджають рідко (найбільше її вирощують у Канаді та Західній Європі), оскільки загальний врожай на одиницю площі невеликий. Однак це неймовірно поживний, смачний та корисний овоч.
Сирний крем-суп з брюссельською капустою, запечена брюссельська капуста з йогуртом, брюссельська капуста зі сметаною та кіш з брюссельською капустою — в цій статті ми розповідаємо, що і як можна приготувати з цим корисним овочем. Але спочатку коротко зупинимося на корисних властивостях брюссельської капусти.
✔Цінність брюссельської капусти✔
Брюссельська капуста багата на вітамін C. Не містить натрію та холестерину. До її складувходять такі мінеральні речовини як клітковина, залізо, фосфор, калій, а також вітаміни групи В і провітамін А.
✔Користь брюссельської капусти✔
- Низькокалорійний продукт. Її калорійність становить 43 ккал на 100 грамів продукту. .
- Багата антиоксидантами
- Володіє протипухлинні властивості
- Містить велику кількість клітковини
- Багата на вітамін К
- Брюссельська капуста може допомогти в підтримці оптимального рівня цукру в крові
- Містить Омега-3 жирні кислоти
- Володіє протизапальними властивостями
- Брюссельська капуста багата на вітамін С
- Брюссельська капуста – доступний овоч, який легко додати в свій раціон
✔Брюссельська капуста в кулінарії✔
В їжу традиційно вживають невеликі качанчики капусти, що утворюються з бічних нирок у пазухах листя. Їх їдять сирими, відварюють у воді та на пару, смажать з панірувальними сухарями і спеціями, тушкують з олією, запікають з м'ясом, яйцями або вершками, сушать, заморожують, консервують, маринують.Щоб зберегти поживні речовини і хрусткий смак, капусту варять лише кілька хвилин. Щоб прибрати гіркоту, у воду, в якій варять качани, додають лимонний сік або соду. Характерна особливість цього виду капусти – збільшення її розмірів при варінні.
Також брюссельську капусту додають у салати, супи, омлети, запіканки, овочеві рагу та соуси. Використовується вона як гарнір до м'яса та риби, з неї роблять начинку в пироги та вареники.
Брюссельська капуста чудово поєднується з усіма видами м'яса, тушкованою картоплею, макаронами, грибами, рисом, тертим сиром, вершками, сметанним і молочним соусом, різними спеціями.
Завдяки оригінальній формі й невеликим розмірам кочанчики використовуються для прикрашання святкових страв. Щоб вони набули яскравого зеленого кольору, після приготування їх на кілька хвилин занурюють у крижану воду.
Немає коментарів:
Дописати коментар