Про рослину апельсин
Апельсин в дикій природі не зустрічається. Це найстаріша у світі гібридна рослина, отримана шляхом схрещування таких видів цитрусових, як мандарин (Citrus reticulata) і помело (Citrus maxima). Перший опис апельсина зустрічається ще за 3 500 років до нашої ери.На думку більшості дослідників, саме Китай є батьківщиною апельсина. Проте існує й інша думка про його походження — Індія, звідки апельсин був завезений в Китай. Назва «апельсин» прийшла від голландських моряків, які називали привезений фрукт «апфель сіна», тобто, «китайське яблуко». У Франції апельсин називався «оранж» і саме французи збудували перші скляні будинки-оранжереї для його вирощування.
Хоч апельсин в Європі — східний гість, однак саме європейські селекціонери створили найкращі його сорти, які в ХХІ сторіччі вирощують у переважній більшості країн. Тепер апельсин — другий за обсягом вирощування фрукт у світі.
Апельсин - надзвичайно корисний плід, який має багатий вітамінно-мінеральний склад. У ньому містяться: бета-каротин, фолієва кислота, вітаміни групи В, А, В1, В2, В5, В6, С, Н і РР, а також необхідні організму мінеральні речовини: калій, кальцій, магній, цинк, залізо, молібден, фосфор і натрій. В апельсині, особливо в білій частині шкірки, містяться пектини, які сприяють посиленню моторики кишечника і зменшення гнильних процесів. Апельсини є прекрасною профілактикою авітамінозу, зміцнюють імунітет, знижують рівень холестерину в крові, благотворно впливають на діяльність серцево-судинної системи.
Апельсиновий сік, як і весь плід в цілому, має протизапальну та антимікробну дію і тонізуючий ефект, рекомендований при захворюваннях нервової системи, подагрі і для відновлення після перенесених вірусних захворювань і переломів, так як сприяє регенерації кісткової тканини.
Властивості апельсинів:
- Знижує кров'яний тиск
- Підтримує працездатність серцево-судинної системи
- Зміцнює імунітет
- Знижує рівень холестерину
- Позбавляє від запорів
- Захищає від інфекцій
- Підтримує здоров'я кісток і зубів
- Сприяє схудненню
- Допомагає розвитку мозку
- Підтримує здоров'я шкіри
Чи може апельсин нашкодити
Однак, незважаючи на всі корисні властивості, дієтологи не рекомендують надто часто вживати цей фрукт. Якщо робити це в необмежених кількостях, можна стикнутися з різними проблемами зі здоров'ям:- виникнення алергічних реакцій;
- можливість розвитку цукрового діабету;
- посилення виразки шлунку чи появу розладу шлунково-кишкового тракту через кислоти, які містяться в апельсинах;
- завдання шкоди зубній емалі (тому після кожного вживання фрукту рекомендується ополіскувати ротову порожнину).
Увага!
- Перед вживанням апельсини обов’язково треба мити, щоб бруд і бактерії з шкірки випадково не потрапили на м’якуш.
- Свіжий фрукт небажано вживати на голодний шлунок, тому що він активно стимулює вироблення шлункового соку.
- Властивості фрукта погано поєднуються з молочними продуктами. Його не варто їсти перед або разом з молоком, кефіром, сиром, сметаною, оскільки це загрожує розладом шлунку.
- Добова норма для дорослого становить 1-2 апельсина.
Цікаві факти про апельсин
2. Є більш 600 сортів апельсинів.
3. Бразилія є найбільшим виробником апельсинів у світі.
4. Апельсини містять більше клітковини, ніж більшість фруктів і овочів.
5. Ще, апельсинові дерева гинуть більше від удару блискавки, ніж хвороб рослин.
6. В Іспанії ростуть 35.000.000 апельсинових дерев.
7. Апельсинові дерева живуть від 100 до 150 років.
8. Апельсиновий сік є протицинговим засобом, так як він багатий вітаміном С (хвороба цинга виникає при нестачі вітаміну С).
9. З шкірки апельсинів отримують цедру, використовують для приготування настоїв і варення. У Болоньї та Флоренції шкірка апельсинів використовується для приготування різного роду лікерів.
10. З цедри апельсина отримують апельсинове масло.
11. В італійському місті Іврея існує багаторічна традиція, яка символізує початок Великого посту. У цей день більшість жителів цього міста виходять на площу і починають кидати в один одного апельсинами.
Немає коментарів:
Дописати коментар