Користь і шкода червонокачанної капусти мають деякі відмінності від властивостей білокачанного сорту. Головна відмінність сортів – це колір і жорсткість листя. Червонокачанний сорт рослини вважається менш соковитим, більш грубим, але і більш корисним. Корисні властивості червонокачанної капусти знаходять застосування в народній медицині, кулінарії.
100 г червоноголової капусти містить 95% необхідної на день кількості вітаміну С, велику кількість вітамінів А і К, вітаміни групи В, марганець і калій.
Крім того, червоноголова капуста містить багато антиоксидантів — яскравого кольору цьому овочу надають спеціальні пігменти, що належать до флавоноїдів. Ці сполуки позитивно впливають на здоров’я серця.
⚫Зовні червона капуста відрізняється від білої тільки кольором – качан виглядає як його зелено-білий аналог, тільки дрібнішими і щільніше. За смаком різниці немає, але, якщо червоний овоч не розім’яти перед вживанням, він буде жорстким і не дасть сік.
⚫При термічній обробці капуста зберігає колір, що надає стравам оригінальний вигляд. Це ніяк не впливає на користь або шкоду продукту. Властивості з кольором мало пов’язані.
⚫Смак червонокачанної капусти різкіше, гостріше, ніж у білої. Така особливість робить сорт менш привабливим для тих, хто пробує овоч в перший раз.
🔴ВАЖЛИВО❗ Червонокачанна різновид рослини добре переносить екстремальні кліматичні умови. Тим не менш білі сорти капусти популярнішим за більшого поширення в кулінарії.
Крім того, червоноголова капуста містить багато антиоксидантів — яскравого кольору цьому овочу надають спеціальні пігменти, що належать до флавоноїдів. Ці сполуки позитивно впливають на здоров’я серця.
Опис червонокачанної капусти
⚫Батьківщиною червоної капусти у Середземномор'ї. Звідти вона прийшла до Західної Європи, а у 17 столітті з'явилася у Російській Імперії. З тих пір червонокачанний сорт вирощують у особистих підсобних господарствах, промислово, на продаж заради його корисних властивостей.⚫Зовні червона капуста відрізняється від білої тільки кольором – качан виглядає як його зелено-білий аналог, тільки дрібнішими і щільніше. За смаком різниці немає, але, якщо червоний овоч не розім’яти перед вживанням, він буде жорстким і не дасть сік.
⚫При термічній обробці капуста зберігає колір, що надає стравам оригінальний вигляд. Це ніяк не впливає на користь або шкоду продукту. Властивості з кольором мало пов’язані.
⚫Смак червонокачанної капусти різкіше, гостріше, ніж у білої. Така особливість робить сорт менш привабливим для тих, хто пробує овоч в перший раз.
🔴ВАЖЛИВО❗ Червонокачанна різновид рослини добре переносить екстремальні кліматичні умови. Тим не менш білі сорти капусти популярнішим за більшого поширення в кулінарії.
Чим корисна червона капуста для організму людини
📍Користь червонокачанної капусти для організму величезна. Овоч має протимікробну і сечогінну дію. Він є найпотужнішим антиоксидантом, тому підходить для зміцнення імунітету. Вживання червоної капусти дозволяє швидко побороти симптоми застуди і усунути кашель. Коренеплід використовують для лікування і профілактики білокрів’я.
📍Вживання продукту веде до нормалізації тиску, зміцненню стінок судин. Ефективно знижує рівень шкідливого холестерину і цукру в крові, тому червонокачанну капусту радять їсти при діабеті.
📍Овоч нейтралізує патологічний вплив спиртовмісних напоїв. Він моментально виводить токсини і шлаки з організму. При цьому нормалізує стан кишкової мікрофлори.
📍Користь червоної капусти полягає і в тому, що вона є відмінною профілактикою різних ракових захворювань. 📍Поліпшується зір. Підвищується працездатність головного мозку. Якщо періодично включати в раціон цей овоч, вдасться захистити організм від депресії.
📍Особливу користь приносить сік червоної капусти. Лікарі радять його приймати при ослабленні капілярних стінок. Ефективний при кровотечах різного характеру. Крім цього, сік червонокачанної капусти допомагає побороти туберкульоз і лейкоз. Є відмінним засобом при вологому кашлі, стоматиті і кровоточивості ясен.
Що можна приготувати з червоної капусти?
Червону капусту вживають у вигляді салатів і гарнірів, додають у супи і запікають. У процесі приготування така капуста може стати синьою.Щоб зберегти початковий колір капусти, необхідно додати в страву оцет або кислі фрукти.
Ось пару смачних рецептів.
Джерело
Немає коментарів:
Дописати коментар