середа, 22 березня 2023 р.

ЛИСТЯ САЛАТУ: КОРИСТЬ І ШКОДА ДЛЯ ЗДОРОВ’Я🥗🥬

Листовий салат кулінари вважають просто знахідкою. Крім того, що він прекрасно прикрашає страви, робить їх дуже оригінальними і апетитними, широко відомі його поживні якості. Важливою перевагою листя є ранній період росту. Поки інші овочі дозрівають, він вже присутній на столі. Тому користь і шкода листя салату повинні бути відомими кожної господині. Особливо, якщо хочеться використовувати корисний для організму продукт не тільки відразу, а й зберегти його на зиму.

Трохи про салати

Як ні парадоксально, але люди досить рідко включають в свій раціон листя салату. Калорійність його досить низька, а тому і наїстися їм не можна. Цей продукт частіше служить прикрасою святкових страв, які рясно политі майонезом. Якщо ж говорити про прихильників дієт і правильного харчування, то вони добре знають ціну свіжому латуку. Варто відзначити, що на даний момент в світі налічується більше 1000 різновидів салатів. Це однорічна (в деяких випадках дворічне) рослина, яка відноситься до сімейства айстрових, або складноцвітих. Сортів салату так багато, що часом навіть досвідчені садівники плутаються в них. У стародавні часи цю культуру вирощували виключно заради олії, яке видобувало з насіння. Пізніше ніжні листочки з’явилися на столі древніх греків і римлян. Вони оцінили не тільки смакові, але також і цілющі якості цього продукту.



Популярні сорти салату

Калорійність листя салату (свіжого) дуже низька, а вітамінів і мікроелементів в ньому міститься велика кількість. Крім того, яскравий колір і красива форма роблять даний продукт відмінною прикрасою будь-якої страви. На даний момент найбільш популярними є такі сорти салату:

🥬Ромен – це лідер серед салатів. Він являє собою велике суцвіття з декількох зеленого листя, яке чимось нагадує капусту. Найчастіше його використовують в бутербродах або в якості прикраси.

🥬Кресс-салат є одним з найбільш корисних в своєму роді. Він відрізняється легким гірчичним присмаком, який можна пояснити підвищеним вмістом мікроелементів. Це відмінний варіант для боротьби з весняним авітамінозом.

🥬Кораловий отримав свою назву через характерний зовнішній вигляд. Легкий горіховий присмак додасть оригінальну нотку будь-якої страви. А за кількістю кальцію і мінеральних солей цей сорт обігнав всі інші.

Листя салату: калорійність і корисні властивості

З огляду на той факт, що листя салату свіжого характеризуються гранично низькою калорійністю і підвищеним вмістом вітамінів і поживних речовин, можна судити про їх виняткову користь для людського організму. Так, він надає наступну позитивну дію:
  • підсилює захисні функції організму;
  • сприяє нормалізації діяльності центральної нервової системи;
  • допомагає відновити сили після хвороби;
  • сприяє нормалізації сну і має легкий снодійний дією;
  • прискорює процеси перетравлення їжі завдяки стимулюванню вироблення шлункового соку;
  • покращує апетит;
  • покращує склад крові; виводить солі з організму;
  • знімає больові відчуття при гастриті і виразці, а також сприяє рубцюванню тканин;
  • завдяки підвищеному вмісту заліза допомагає полегшити стан при рясних менструаціях;
  • при регулярному вживанні захищає нейрони мозку від руйнування, запобігаючи проблеми з пам’яттю;
  • сприяє регенерації клітин шкіри завдяки підвищеному вмісту вітаміну А;
  • покращує метаболізм і кровообіг.

Таким чином, можна сказати, що салат – це універсальний продукт, який приносить користь абсолютно всім. Також його рекомендується вживати метеочутливим людям в період зміни погоди або магнітних бур.

Цікаві факти про салаті 

Одним з найбільш корисних і доступних продуктів по весні є листя салату. Калорійність на 100 грам повинна бути 16 ккал незалежно від сорту. За концентрації вітамінів і мінералів даний продукт може позмагатися з багатьма овочами. Проте це не вся інформація, яку корисно знати про салаті. 

Так, з цим продуктом пов’язані такі цікаві факти: 

  • в перекладі з італійської мови слово «салат» означає «солоний», хоча смак продукту прісний або злегка гіркий; 
  • чим темніше листя салату, тим більше корисних речовин в них міститься; 
  • культура ця дуже вибаглива в плані зберігання: зелень можна сушити, консервувати, заморожувати або довго тримати в холодильнику; 
  • спочатку салат був бур’яном, поки стародавні греки не оцінили його смакові якості і користь для здоров’я (це сталося близько 5 000 років тому); 
  • на даний момент салат зустрічається часто як на грядках, так і в магазинах, але за часів перських шейхів він цінувався на вагу золота; 
  • сучасна історія листя салату почалася з тих пір, як Христофор Колумб завіз їх насіння в Америку; 
  • з точки зору змісту вітамінів і мінералів, найбільшу цінність представляє нижня частина листя.

Подивись цікаве відео.

Немає коментарів:

Дописати коментар