Трохи про салати
Як ні парадоксально, але люди досить рідко включають в свій раціон листя салату. Калорійність його досить низька, а тому і наїстися їм не можна. Цей продукт частіше служить прикрасою святкових страв, які рясно политі майонезом. Якщо ж говорити про прихильників дієт і правильного харчування, то вони добре знають ціну свіжому латуку. Варто відзначити, що на даний момент в світі налічується більше 1000 різновидів салатів. Це однорічна (в деяких випадках дворічне) рослина, яка відноситься до сімейства айстрових, або складноцвітих. Сортів салату так багато, що часом навіть досвідчені садівники плутаються в них. У стародавні часи цю культуру вирощували виключно заради олії, яке видобувало з насіння. Пізніше ніжні листочки з’явилися на столі древніх греків і римлян. Вони оцінили не тільки смакові, але також і цілющі якості цього продукту.Популярні сорти салату
Калорійність листя салату (свіжого) дуже низька, а вітамінів і мікроелементів в ньому міститься велика кількість. Крім того, яскравий колір і красива форма роблять даний продукт відмінною прикрасою будь-якої страви. На даний момент найбільш популярними є такі сорти салату:
🥬Ромен – це лідер серед салатів. Він являє собою велике суцвіття з декількох зеленого листя, яке чимось нагадує капусту. Найчастіше його використовують в бутербродах або в якості прикраси.
🥬Кресс-салат є одним з найбільш корисних в своєму роді. Він відрізняється легким гірчичним присмаком, який можна пояснити підвищеним вмістом мікроелементів. Це відмінний варіант для боротьби з весняним авітамінозом.
🥬Кораловий отримав свою назву через характерний зовнішній вигляд. Легкий горіховий присмак додасть оригінальну нотку будь-якої страви. А за кількістю кальцію і мінеральних солей цей сорт обігнав всі інші.
Листя салату: калорійність і корисні властивості
З огляду на той факт, що листя салату свіжого характеризуються гранично низькою калорійністю і підвищеним вмістом вітамінів і поживних речовин, можна судити про їх виняткову користь для людського організму. Так, він надає наступну позитивну дію:- підсилює захисні функції організму;
- сприяє нормалізації діяльності центральної нервової системи;
- допомагає відновити сили після хвороби;
- сприяє нормалізації сну і має легкий снодійний дією;
- прискорює процеси перетравлення їжі завдяки стимулюванню вироблення шлункового соку;
- покращує апетит;
- покращує склад крові; виводить солі з організму;
- знімає больові відчуття при гастриті і виразці, а також сприяє рубцюванню тканин;
- завдяки підвищеному вмісту заліза допомагає полегшити стан при рясних менструаціях;
- при регулярному вживанні захищає нейрони мозку від руйнування, запобігаючи проблеми з пам’яттю;
- сприяє регенерації клітин шкіри завдяки підвищеному вмісту вітаміну А;
- покращує метаболізм і кровообіг.
Таким чином, можна сказати, що салат – це універсальний продукт, який приносить користь абсолютно всім. Також його рекомендується вживати метеочутливим людям в період зміни погоди або магнітних бур.
Цікаві факти про салаті
Одним з найбільш корисних і доступних продуктів по весні є листя салату. Калорійність на 100 грам повинна бути 16 ккал незалежно від сорту. За концентрації вітамінів і мінералів даний продукт може позмагатися з багатьма овочами. Проте це не вся інформація, яку корисно знати про салаті.
Так, з цим продуктом пов’язані такі цікаві факти:
- в перекладі з італійської мови слово «салат» означає «солоний», хоча смак продукту прісний або злегка гіркий;
- чим темніше листя салату, тим більше корисних речовин в них міститься;
- культура ця дуже вибаглива в плані зберігання: зелень можна сушити, консервувати, заморожувати або довго тримати в холодильнику;
- спочатку салат був бур’яном, поки стародавні греки не оцінили його смакові якості і користь для здоров’я (це сталося близько 5 000 років тому);
- на даний момент салат зустрічається часто як на грядках, так і в магазинах, але за часів перських шейхів він цінувався на вагу золота;
- сучасна історія листя салату почалася з тих пір, як Христофор Колумб завіз їх насіння в Америку;
- з точки зору змісту вітамінів і мінералів, найбільшу цінність представляє нижня частина листя.
Немає коментарів:
Дописати коментар