пʼятниця, 17 березня 2023 р.

Фруктові та овочеві соки - чи корисні вони для здоров'я🧃❓

ЩО ТАКЕ СІК?

Американська адміністрація з питань харчових продуктів і медикаментів (USFDA) позначає продукт як "сік" лише у тому випадку, якщо це 100% -ний сік, тобто з включеною м'якоттю. Для
соків, виготовлених з концентрату, на етикетці повинно бути зазначено, що продукт відновлюється з концентрату. Загалом комерційні соки містять від 10 до 99% соку, додані підсолоджувачі, різноманітні ароматизатори та фортифікатори, такі як вітамін С або кальцій. Ці інгредієнти повинні бути вказані на етикетці відповідно до норм

Рекомендації щодо вживання фруктових соків:

🧃Максимальна денна доза соку:
    - 120 мл для дітей від 1 до 3 років,
    - 180 мл для дітей 4-6 років,
    - для дітей від 7 до 18 років 240 мл – це одна з 2,5 рекомендованих на щодень порцій свіжих фруктів (порція – чашка місткістю 240 мл).
🧃Малюкам від 1 до 3 років не варто давати сік у пляшечках, до яких вони можуть час від часу прикладатись, не можна давати сік на ніч або перед денним сном. Постійна присутність вуглеводів у ротовій порожнині може спричинити руйнування зубів!
🧃Заохочуйте дітей їсти свіжі фрукти, розповідайте їм про вищу користь фруктів порівняно із соками, в яких недостатньо клітковини та які можуть призвести до надлишку ваги.
🧃Фруктовий сік не підходить для лікування зневоднення та діареї.
🧃Дітям, що приймають медикаменти, не слід давати сік грейпфруту, оскільки він може впливати на ефективність ліків.

❗️ ❗️ ❗️ РИЗИКИ НАДМІРНОГО СПОЖИВАННЯ

Багато фруктових соків мають високий вміст цукру та калорій. Забагато цукру в раціоні призводить одразу до кількох проблем зі здоров’ям, таких як карієс зубів, збільшення ваги, діабет 2 типу та серцеві захворювання. Деякі дослідження говорять про зв’язок між діабетом 2 типу та солодкими напоями, зокрема фруктовим соком.

Споживання великої кількості апельсинового та грейпфрутового соків також може підвищити ризик розвитку раку шкіри. Згідно з одним з досліджень, що люди, які пили багато цих цитрусових соків, мали більш ніж на третину більше шансів захворіти на меланому, аніж ті, що споживали їх помірно. Це стосується не тільки соків, а й цілих фруктів.

Фруктові соки різняться за поживною цінністю, але більшість із них мають помірну користь для здоров’я якщо споживаються в адекватних кількостях і не замінюють собою цільні фрукти. Вони містять різноманітні антиоксиданти та вітаміни, що допомагають організму добре функціонувати та запобігають розвитку хвороб.

Визначальну роль грає, скільки соку ми п’єте – через високий вміст цукру та калорій його споживання варто обмежувати. Інакше, можна наразитися на ризики для здоров’я - збільшення ваги або коливання рівня цукру в крові.

Джерело 
12

Немає коментарів:

Дописати коментар