Ось кілька простих правил здорового способу харчування, які можуть стати в пригоді:
🍏 Приймати їжу потрібно 4-5 разів на день невеликими порціями.🍏 Їсти бажано в один і той же час, який ви повинні встановити собі самі (у зв’язку із характером праці), але не пізніше 8 години вечора.
🍏 Ні в якому разі не пропускати сніданок і не голодувати увесь день, щоб потім наїстися за вечерею, незадовго до сну. Чашечка кави – це не сніданок. Повноцінний сніданок дає енергію організму на весь день.
🍏 Але не потрібно кидатися від однієї крайності в іншу – безперервно перекушувати. Повноцінний обід краще декількох чаїв із бутербродами.
🍏 Поспостерігайте за собою – можливо, ваші часті прийоми їжі викликані хвилюваннями або тривогою. Тому потрібно поступово позбавитися від цієї шкідливої для здоров’я звички.
🍏 Не "заїдати" поганий настрій, тривогу або депресію.
🍏 Ніколи не їсти "за компанію", якщо немає апетиту.
🍏 Склянка води без газу за півгодини до їжі зменшує апетит.
🍏 Їжу потрібно починати з нежирного супу або салату.
🍏 Слідкувати за розміром порцій і не брати добавки.
🍏 При епізодичному переїданні необхідно наступного дня влаштувати розвантажувальний день, наприклад, 2 літри знежиреного кефіру або молока, або 1 кг кабачків і 200 г нежирного м’яса за день. При цьому воду або чай можна пити без обмежень.
🍏 Їсти повільно, ретельно пережовуючи. При швидкому поглинанні їжі відчуття насичення "відстає" від кількості поглинутої їжі. Внаслідок чого з’їдається зайва кількість їжі.🍏 При вживанні будь-якої рідини за столом (соки, молоко та ін.) її потрібно пити маленькими ковтками – принцип цієї поради такий самий, як і попередньої.
🍏 Продукти для здорового харчування потрібно купувати за попередньо складеним списком.
🍏 Не купувати продукти у стані голоду.
🍏 Купуючи продукти, завжди читати етикетку про склад (жири, вуглеводи, кілокалорії).
🍏 Не довіряти словам "дієтичний" або "низькокалорійний", дивитися на цифри.
🍏 Смажити у посуді з антипригарним покриттям без жиру, краще тушкувати.
🍏 Вести щоденник харчування.
Немає коментарів:
Дописати коментар